Water

Uw bloed bestaat voornamelijk uit water. Ongeveer 70% van uw totale gewicht is water. Uw lichaam gebruikt water om zich te reinigen, om uw temperatuur te reguleren en om een goede chemische balans te bewaren. U verliest water wanneer u transpireert, wanneer u ademt en via de ontlasting en urine. Wanneer u 20% van uw lichaamsvocht verliest kan dit al fataal zijn.

Atleten die alleen dronken om hun dorst te lessen, hadden minder uithoudingsvermogen dan de atleten die dronken om hun watervoorraad op peil te houden. De atleten die meer water dronken werden minder moe en hun lichaamstemperatuur bleef vrijwel stabiel.

Hoeveel water zouden we moeten drinken?

Als we het lichaam forceren om met een beperkte hoeveelheid vloeistof te functioneren is dat hetzelfde als de afwas doen met een kopje water. We zouden genoeg water moeten drinken om onze urine een lichte kleur te laten behouden. Dit betekent in de meeste gevallen dat er 8 glazen per dag gedronken moet worden. Dorst is niet een accurate meter van de hoeveelheid water die u lichaam nodig heeft.

Alle dranken bestaan voor het grootste gedeelte uit water, maakt het dan uit wat ik drink?

Zuiver water is de beste vloeistof voor het lichaam. De meeste dranken bevatten suikers, die de vertering vertragen, de gewichtstoename bevorderen, schommeling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken en meer water vragen om goed te worden verwerkt door het lichaam. Cola bevat fosfor, wat het lichaam beroofd van calcium wat kan leiden tot broze botten. Bijna alle dranken bevatten kunstmatige toevoegingen die de maag kunnen irriteren of een belasting vormen voor de nieren en de lever.

Cafeïne is in koffie, thee (theïne is ook cafeïne) en verschillende frisdranken te vinden. Cafeïne kan de bloeddruk verhogen, en het suiker- en vetgehalte in het bloed laten toenemen. Het stimuleert het zenuwstelsel en kan geïrriteerdheid, spanning, bevingen, chronische vermoeidheid en slapeloosheid veroorzaken. Zowel cafeïne als alcohol zijn diuretica en zorgen zo voor verlies van vocht in plaats van het lichaam te voorzien van vocht.

Wat gebeurt er als ik niet voldoende water drink?

De nieren moeten veel harder werken om afvalstoffen uit te scheiden en kunnen daardoor beschadigen. Elke cel in het lichaam heeft water nodig om goed te functioneren, dus onvoldoende inname van water kan disfunctioneren en ziekte veroorzaken. Vermoeidheid en hoofdpijnen zijn veel voorkomende gevolgen van het drinken van te weinig water.

Er zijn ook veel manieren waarop water uitwendig gebruikt kan worden.

Regelmatig in bad of douchen is goed om vuil en afvalstoffen van de huid te verwijderen. Koud water kan koorts helpen te verlagen en warm water geeft warmte aan een afgekoeld lichaam. Een warm bad kan ook helpen om in slaap te komen als u daarmee moeite heeft. Heeft u moeite ’s ochtends wakker te worden? Probeer het uit om uw douchebeurt met koud water te beëindigen, of om uw lichaam stevig te wrijven met een washand met koud water.

Vergeet niet dat water van vitaal belang is – gebruik het overvloedig voor een goede gezondheid en vitaliteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie