Matigheid

Een gebalanceerd leven – een simpele definitie van matigheid is ‘gebalanceerd’. Goede dingen worden op een wijze manier worden gebruikt en slechte dingen worden helemaal niet gebruikt. Het doel van gematigd leven is het bereiken van welzijn op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Matigheid gaat niet alleen over alcohol, tabak en drugsgebruik. Het verwijst ook naar andere aspecten van onze levensstijl, zoals teveel eten, teveel werken, teveel vrijetijdsbesteding, of teveel of te weinig van wat dan ook. Als er geen balans is in de levensstijl, zal dit een persoon beroven van een gezond en gelukkig leven.

Alcohol– Miljoenen mensen consumeren alcoholische dranken. In de reclame worden mensen die alcohol consumeren, neergezet als gelukkig, blij, en gezellig. Ze laten niet de miljoenen mensen zien die alcoholisten zijn. Wat er ook niet wordt verteld zijn de auto-ongelukken, seksueel misbruik(en), vechtpartijen, moorden en zelfmoorden die veroorzaakt worden door mensen die onder invloed zijn van alcohol.

Elke slok alcohol vernietigt hersencellen onherstelbaar. Alcohol bevordert hoge bloeddruk en is direct vergif voor de hartspier. Alcohol verhoogt het risico op beroerte, hartfalen, maagzweren en kanker. Een of twee drankjes kunnen een spasme in de kransslagaders veroorzaken, wat een zuurstof tekort naar het hart tot gevolg heeft. Levercirrose komt veel voor bij alcohol gebruikers. Alcohol berooft het lichaam van vitaminen en mineralen. Misschien wel de meest trieste statistiek over alcohol is de schade die het veroorzaakt bij ongeboren baby’s door alcoholgebruik van de ouders. Dit kan bij baby’s namelijk een permanente verstandelijke beperking veroorzaken.

 Drugs – Ondanks alle voorlichting over illegaal drugsgebruik, blijven we een vermeerdering van drugsgebruik en drugsmisbruik zien. Velen beginnen met drugs uit nieuwsgierigheid, om vrienden te plezieren, om weg te vluchten uit de realiteit, of om weg te vluchten van problemen.  Omdat drugs geen oplossing biedt voor problemen, ondervinden drugsgebruikers vaak dat in plaats van het kunnen ontvluchten van hun problemen, ze er een probleem bij krijgen – drugsverslaving.

Herhaaldelijk gebruik van bepaalde drugs kan resulteren in een psychische of fysieke drugsverslaving. Iemand die verslaafd is aan drugs, gebruikt het om te kunnen ontsnappen aan de afkickverschijnselen die zich voordoen indien er met het drugsgebruik wordt gestopt.

De behoefte aan drugs wordt op een gegeven moment zo groot dat gebruikers hun toevlucht nemen tot gevaarlijke en illegale activiteiten om aan drugs te komen. Een groot deel van de gevangenen in gevangenissen zit vast door drugsgerelateerde misdrijven.

Vergeet niet dat het makkelijker is om een drugsprobleem te voorkomen dan om deze te genezen. Als u of iemand die u kent een drugsverslaving heeft, wacht dan niet met hulp te zoeken!

Tabak– tabak is een van de meest verslavende middelen die door mensen wordt gebruikt. In Nederland sterven per jaar 20.000 mensen door een aan roken gerelateerde ziekte. Dat is 55 personen per dag! Roken is een van de meest te voorkomen doodsoorzaken in Nederland.

Afgezien van de welbekende longkanker, is tabak ook de oorzaak van veel andere soorten kanker. Het mengsel van ruim 20 schadelijke stoffen in tabak kan leiden tot ziektes: emfyseem, maagzweren, hartziektes, diabetes, laag geboortegewicht bij baby’s, enz.

Roken is duur – rokers kosten de Nederlandse maatschappij ruim 2,4 miljard euro door ziekte en lage productiviteit.

Door verstandige veranderingen aan te brengen in uw levensstijl, kunnen er jaren en misschien zelfs decennia aan uw leven worden toegevoegd. Wat nog beter is, is dat de kwaliteit van uw leven aantoonbaar verbetert. Plan nu voor een gebalanceerd hoge levenskwaliteit zodat u nu en in de toekomst kunt genieten van uw leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie