Frisse lucht

Een mens kan meerdere dagen zonder eten, een paar dagen zonder water, maar slechts enkele minuten zonder lucht. Lucht is essentieel voor het leven. Zonder lucht kan een persoon binnen vijf minuten permanente hersenbeschadiging krijgen.

Waarom is lucht zo belangrijk? De lucht die we inademen bevat zuurstof. Rode bloedcellen nemen zuurstof op vanuit de longen en vervoeren deze naar alle cellen van ons lichaam. Elke cel heeft zuurstof nodig om energie te produceren. Rode bloedcellen brengen koolstofdioxide terug naar de longen waar deze weer wordt uitgeademd met de zuurstofarme lucht.

Slecht geventileerde ruimtes kunnen hoofdpijn, slaperigheid en concentratieproblemen veroorzaken. Waarom? Wanneer de lucht in een ruimte steeds opnieuw wordt ingeademd, vermindert het zuurstofgehalte en vermeerdert het gehalte aan koolstofdioxide en andere afvalstoffen. Slechte lucht en slechte ademhalingsgewoonten verergeren depressie, geïrriteerdheid, uitputting en chronische vermoeidheid.

Wanneer u beweegt, wordt er tot wel 100 liter lucht in en uit de longen verplaatst per minuut. Wanneer uw lichaam in rust is, is dit maar 4 liter. Beweging zorgt voor een verhoging van de circulatie van zuurstofrijke bloedcellen naar alle gebieden van het lichaam. Uw energieniveau en gevoel van welzijn zal hierdoor verbeteren.

DE OPLOSSING

  1. Open de ramen en laat de frisse lucht naar binnen. Slaap zoveel mogelijk met het raam geopend.
  2. Doe bewegingsoefeningen in de frisse lucht. Dit zal uw ademhalingsspieren versterken en uw longcapaciteit vergroten.
  3. Leer een goede houding aan te nemen en maak hiervan uw gewoonte. Zit rechtop met uw schouders naar achteren. U zult in staat zijn om dieper adem te halen.
  4. Concentreer u op een diepe ademhaling. Probeer meerder malen per dag even stil te staan en een paar keer goed diep en langzaam te ademen.
  5. Neem levende kamerplanten. Deze verwijderen veel afvalstoffen uit de lucht, gebruiken koolstofdioxide, en vervangen deze met zuurstof.

Vervuilde lucht

Een van de ergste vijanden van vrij ademhalen is tabak. Roken zorgt ervoor dat de luchtwegen geïrriteerd en verstopt raken. Nicotine in rook vernauwt kleine slagaderen; Koolstofmonoxide verstoort direct de capaciteit van rode bloedcellen om zuurstof te transporteren. Samen verminderen deze het uithoudingsvermogen en zorgen voor vernauwing en verharding van de bloedvaten.

Veel rokers realiseren zich ook niet hoe gevaarlijk de rook van tabak voor anderen is. Meeroken kan net zo schadelijk zijn als zelf roken. Vooral kinderen van ouders die roken, lopen een groot risico.

Rokers die stoppen, beginnen bijna meteen te genezen. Het beste wat je voor je lichaam kan doen, is stoppen met de verslaving en vrij te ademen.

Sommige gebieden van de wereld hebben te maken met luchtvervuiling. Als dat een probleem in uw stad is, probeer dan te vermijden om daar te zijn waar veel smog is. Ga niet naar buiten voor sport of beweging als de smog op zijn ergst is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie