Hoe je jezelf kunt beschermen tegen supervirussen – deel 1

Geschreven door Elizabeth Jane Hall en Dr. Poliana V. Vale van het Wildwood Institute. Met toestemming vertaald naar het Nederlands.

Coronavirus, SARS, Ebola, griep! Wat zijn mogelijke preventieve strategieën, die in de meeste mediaverslagen worden genegeerd? In deze tweedelige blog onderzoeken we natuurlijke wetenschappelijk bewezen strategieën, om de prestaties van uw immuunsysteem tegen deze virussen te verbeteren.

Verdediging van het lichaam tegen virale indringers.

‘Natural killer ‘ cellen (NK) en killer-T lymfocyten zijn gespecialiseerde immuuncellen die virussen en kankercellen vernietigen. Ze geven chemische stoffen af die de eiwitlaag van virussen doorboren. NK-cellen verhinderen de vermenigvuldiging van virussen. Hoewel verschillende signalen deze twee immuuncellen activeren, moeten ze optimaal functioneren om ons te beschermen tegen supervirussen.

Hygiëne!

Het grondig handen wassen met zeep en schoon water is de eerste bescherming tegen een virale of bacteriële infectie. Was uw handen vaak en ongeveer 30 seconden. Let hierbij vooral goed op de  plekken tussen de vingers, rondom de duimen en de polsen. Gebruik papieren doekjes om de kraan dicht te draaien. Handreinigers op basis van alcohol helpen tegen het coronavirus, maar zijn niet zo effectief als het grondig wassen van de handen tegen de griep. Voor het coronavirus is een alcoholhoudend handreinigingsmiddel effectief. Bedek uw mond en neus met een tissue tijdens een hoest- of niesbui.

Tijdens een virusepidemie moet worden gestopt met het schudden van handen en het knuffelen van mensen buiten uw eigen gezin. Groet liever met de elleboog. Dit beschermt tegen het ongemerkt verspreiden van virussen. Vermijd het aanraken van uw gezicht als uw handen niet zijn gewassen. Probeer een afstand van 1.5 meter* aan te houden tussen uzelf en iemand die hoest of niest, om te voorkomen dat u besmet raakt door de met virus besmette druppeltjes.

Reinig oppervlaktes die vaak worden aangeraakt met jodiumspray. Lysol kan ook helpen. Maak het niet droog: ontsmettingsmiddelen moeten enkele minuten op oppervlaktes blijven zitten. U kunt ook uw handen en het gezicht met jodiumspray insprayen. Desinfecteer uw mobiele telefoon, toetsenbord en deurknoppen twee keer per dag.

Drink zuiver water!

Uitdroging verhoogt het risico op een luchtweg-, darm- en urineweginfectie. Uitdroging verlaagt het aantal antilichamen in het slijmvlies van de luchtwegen. Als u het risico voor griep en coronavirus wilt verminderen, drink dan ruime hoeveelheden zuiver water.

Vermijd immuun onderdrukkers!

Suiker verzwakt het immuunsysteem en stimuleert ontstekingen die chronische complicaties van virale infecties aanwakkeren. Alcohol onderdrukt de activiteit van ‘natural killer’ cellen [1]. Chronische alcoholconsumptie heeft een dubbel negatief effect: het vermindert het antivirale effect van interferonen 1, terwijl het ontstekingen vermeerderd [2]. Interferonen hinderen de vermenigvuldiging van virussen.** Roken verhoogt het risico op het krijgen van griep en het coronavirus. Stel uzelf niet bloot aan het passief roken. Cafeïne kan ook een negatieve invloed hebben op de lymfocyten (type witte bloedcel van het immuunsysteem, vert.).

Zorg voor een optimaal vitamine D niveau!

Helaas komt een vitamine D-tekort vaak voor. Vitamine D is cruciaal voor het activeren van ons immuunsysteem. Zonder voldoende inname van vitamine D zijn de killer-T lymfocyten van het immuunsysteem niet in staat om te reageren op en te vechten tegen ernstige infecties in het lichaam. Met andere woorden, vitamine D is noodzakelijk om de killer-T cellen te activeren. Ze zullen inactief blijven als er onvoldoende vitamine D in het bloed aanwezig is [3]. Uw lichaam produceert als het ware een natuurlijke antibiotica, de zogeheten antimicrobiële peptiden in de witte bloedcellen. Vitamine D verhoogt de activiteit van deze stoffen [4, 5]. Bij mensen met een donkere huid en ouderen komt vitamine D-tekort veel voor. Laat het controleren!

Antiviraal dieet!

Uit een studie blijkt dat een vegetarisch dieet de activiteit van NK-cellen met een factor van 2,34 verhoogt in vergelijking met het dieet van een omnivoor [6]. Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bestrijdt bovendien ontstekingen. Vlees en geraffineerde koolhydraten zijn ontstekingsbevorderend! Ongecontroleerde ontsteking speelt een belangrijke rol in de voortdurende complicaties van griep en coronavirussen.

Er zijn nog meer voordelen voor het immuunsysteem bij een overwegend plantaardig dieet. Een vezelrijk dieet verzwakt schadelijke, overmatige immuunreacties in de longen. Tegelijkertijd versterkt een vezelrijk dieet de antivirale immuniteit door het activeren van de killer-T cellen [7]. Daarnaast veranderen oplosbare vezels het karakter van de immuuncellen. Ze veranderen van ontstekingsbevorderende, kwade cellen naar ontstekingsremmende, helende cellen die ons in staat stellen om sneller te herstellen van een infectie [8]. Kom maar op met de appels, haver en bonen! Groene groenten en kruisbloemige groenten zijn vooral nuttig voor het versterken van de immuniteit in de darmen en de huid [9]. Het consumeren van knoflook verhoogt de activiteit van NK-cellen en helpt bij het remmen van ontstekingen.

Sommige studies suggereren dat het verminderen van de vetinname, tot 22-25% van het totale dieet, de bescherming van de immuuncellen tegen virussen kan verbeteren [10,11]. Een vetarm dieet (minder dan 15%) kan de immuunfunctie onderdrukken.

Pas op voor valkuilen op het gebied van voeding.

Vegetarische diëten zullen de immuniteit niet verbeteren bij een tekort aan vitamine B12, vitamine D en omega-3 vetten. Chia, lijnzaad, walnoten, biologische, niet genetische gemanipuleerde sojabonen en bladgroenten leveren omega-3. Edelgist en verrijkte plantaardige melk bevat vaak vitamine D, maar vegetariërs zouden hun gehalte aan vitamine B12 en D jaarlijks moeten controleren en indien nodig aanvullen. Beide vitaminen zijn essentieel voor het immuunsysteem.

Vleesvervangers scoren over het algemeen hoog in natrium en vet, maar zeer laag in vezels. Sap bevat een minimale hoeveelheid aan vezels. Zeker geen winnende combinatie voor de preventieve geneeskunde! Gebruik zoveel mogelijk een diversiteit aan kleurrijke, plantaardige, complete voedingsmiddelen voor de beste preventie tegen ziektekiemen.

Tekorten.

Naast B12 en vitamine D tekorten kunnen ook andere tekorten aan voedingsstoffen het immuunsysteem aantasten. Hoewel het waar is dat kort vasten de activiteit van de NK-cellen verbetert, verlaagt het eten van onvoldoende proteïnen de productie van antilichamen. Voldoende hoeveelheden vitamine C, D, A en B12 zijn essentieel voor een optimaal immuunsysteem. Naarmate we ouder worden, worden lymfocyten minder efficiënt. Verstandige caloriebeperking, vitamine E uit noten en zaden, en foliumzuur uit groenten en sinaasappels vertragen de veroudering van dit onderdeel van het immuunsysteem.

Let op deze sporenelementen!

Voedingsstoffen en fytonutriënten werken samen voor de verbetering van de immuniteit.  Daarom raden we het aan om een gezond dieet toe te passen in plaats van alleen maar vitaminen- en mineralensupplementen te gebruiken. Selenium en zink verdienen bijzondere aandacht voor een gezond immuunsysteem. Selenium helpt bij de vermenigvuldiging van NK-cellen en verhoogt ook hun virus-bestrijdende
activiteiten. Paranoten, cashewnoten, haver, zilvervliesrijst, linzen en spinazie zorgen voor een juiste hoeveelheid van dit sporenelement. Eén paranoot levert meer dan de dagelijkse behoefte aan selenium!

Zink is een sporenelement met een antioxiderende werking en is essentieel voor alle immuuncellen. Een tekort aan zink vermindert de efficiëntie van T-lymfocyten. Hoewel het belangrijk is om voldoende zink in je dieet te hebben, kan te veel zink de werking van het immuunsysteem juist belemmeren. Hoeveel heeft u nodig? Ongeveer 11 tot 15 milligram per dag voor een volwassen persoon. Een inname van meer dan 25 mg per dag kan nadelige gevolgen hebben. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten niet veel zink. Een halve kop tofu levert 2 mg op, een kop havermout  2,3 mg, een halve kop peulvruchten en een kwart kop noten bevatten ongeveer 1 mg. zink. Vegetariërs kunnen risico lopen op een zinktekort als hun voeding niet zorgvuldig is uitgebalanceerd  op het bevatten van zink.

Zet de virusdoders in gang.

Matige lichaamsbeweging verhoogt de productie van antilichamen. Het verbetert de werking van T-lymfocyten bij ouderen en vertraagt de veroudering van het immuunsysteem. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert bij ouderen de activiteit van NK-cellen in rust. Beweging in de buitenlucht verhoogt het aantal en de efficiëntie van de NK-cellen. Na inspannende, uitputtende lichaamsbeweging wordt het aantal NK-cellen echter verminderd en hun activiteit is gedurende meerdere dagen verlaagd [12].

Wisseldouches!

Als u geen neurologische of bloedsomloopstoornis, ernstige bloedarmoede of een stoornis in de bloedvaten heeft, zijn wisseldouches een uitstekende manier om slapende immuuncellen te activeren. Douche naar wat draaglijk is afwisselend warm en koud, in een warme badkamer: warm gedurende 1 ½ minuut en koud gedurende 30 seconden; doe dit driemaal. Zorg ervoor dat de tweede en derde verandering geleidelijk warmer wordt. Eindig met koud. Wisseldouches stimuleren het aantal circulerende witte bloedcellen. Doe deze behandeling twee keer per dag, dat is het meest ideaal. Eén keer per dag is veel beter dan geen enkele keer! Rust daarna uit om het effect te versterken.

Slaap!

Gedeeltelijk slaaptekort vermindert de activiteit van NK-cellen. Zelfs een bescheiden slaaptekort voor een deel van de nacht kan het vermogen van de NK-cellen met bijna 30% verminderen [13]. Slechts één nacht van korte slaap veroorzaakt een ontstekingsreactie die schadelijk is [14]!

Zie ook: https://wildwoodhealth.com/blog/are-you-being-short-changed/

Denk positief.

Wetenschappelijke studies bevestigen deze waarnemingen. Ze tonen bijvoorbeeld aan dat depressieve stoornissen de effectiviteit van NK-cellen verminderen. Een voortdurende negatieve kijk verslechtert zowel het vermogen van de NK-cellen als de killer-T lymfocyten om virussen en kankercellen te vernietigen. De emoties en het reactieve denken die gebruikelijk zijn bij depressie –hulpeloosheid, eenzaamheid, hopeloosheid, gebrek aan sociale steun, en een ongezonde onderdrukking van deze gevoelens – maken niet alleen de geest depressief maar tasten ook het immuunsysteem aan [15].

Stress vermindert het vermogen van NK-cellen om interferonen te maken, een chemische stof die de virale replicatie aanzienlijk vermindert. Echter, probleemoplossende technieken en vaardigheden om hiermee om te gaan verbeteren de afweeractiviteit bij gestresste personen. Als het individu een hoge emotionele stabiliteit en weinig angst heeft, bevordert stress de NK-celactiviteit. Aan de andere kant kan dezelfde stress resulteren in een significante afname van NK-cellen als de individu een hoge mate van angst en weinig emotionele stabiliteit bezit [16]. Vertrouwen, openheid, sociale steun, effectieve verwerkingsvaardigheden, zelfdiscipline, vertrouwen, geloof en de wil om te overleven verbeteren de efficiëntie van NK-cellen [17].

Conclusie!

Hoewel we ons goed bewust moeten zijn van mogelijke opkomende virale pandemieën, moeten we ons proactief opstellen in plaats van in paniek te raken. Proactief is de gezonde, preventieve benadering!


© 2020, Wildwood Sanitarium. Alle rechten voorbehouden.

* In deze Nederlandse vertaling is de door de Nederlandse overheid aanbevolen afstand aangehouden.

** Interferonen (IFN) zijn natuurlijke eiwitten (glycoproteïnen) die worden afgescheiden door geïnfecteerde cellen van de meeste gewervelde dieren, en dus ook van de mens. Ze spelen een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Interferonen behoren tot de groep cytokinen. De effecten van interferon tegen virussen werden in 1957 ontdekt door Alick Isaacs en Jean Lindenmann. Ze worden interferonen genoemd omdat ze interfereren met de virale replicatie. Bron: wikipedia

Disclaimer:
De informatie in dit artikel is educatief en algemeen van aard. Noch Wildwood Lifestyle Center, noch haar entiteiten, noch de auteur hebben dit artikel bedoeld als vervanging voor een medische diagnose, advies of behandeling door een gekwalificeerde gezondheidsprofessional.

Het originele Engelse blog is hier te vinden: Wildwood Lifestyle Center


Bronnen:

 1. Lau, B. How lifestyle affects the immune system. The Journal of Health and Healing, 16(3):2-6.
 2. BioMed Central. “Alcohol impairs the body’s ability to fight off viral infection, study finds.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2 October 2011. www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110929235156.htm
 3. Barragan M. Regulation of Dendritic Cell Function by Vitamin D. Nutrients. 2015 Sep 21; 7(9):8127-51.
 4. University of Copenhagen. “Vitamin D crucial to activating immune defenses.” ScienceDaily. ScienceDaily, 8 March 2010. www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100307215534.htm
 5. American Society for Microbiology. “More evidence vitamin D boosts immune response.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 June 2011.
 6. Malter, M.G. Natural killer cells, vitamins, and other component of vegetarian and omnivorous men. Nutr Cancer, 12:271-278, 1989.
 7. Cell Press. “A high-fiber diet protects mice against the flu virus.” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 May 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180515113805.htm.
 8. University of Illinois at Urbana-Champaign. “An apple a day? Study shows soluble fiber boosts immune system.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 March 2010. www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100302171531.htm.
 9. Cell Press. “Eating green veggies improves immune defenses.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 October 2011. www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111013121509.htm.
 10. Kelley, D.S., Dietary fat and human immune response. Inform.7:852-58, 1996.
 11. Blankenship, J., How much fat do we need? Journal of Health and Healing, 20(1):8-18.
 12. Lau, B. How lifestyle affects the immune system. The Journal of Health and Healing, 16(3).
 13. Irwin, M. Partial sleep deprivation reduces natural killer cell activity in humans, www.psychosomaticmedicine.org/cgi/reprint/56/6/493.pdf
 14. Elsevier. “Loss Of Sleep, Even For A Single Night, Increases Inflammation In The Body.” ScienceDaily. ScienceDaily, 4 September 2008. www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080902075211.htm
 15. Bergler, R. Psychogenic stimulation of immune system by nutrition. Zentrabl Hyg Unweltmed, 191(2-3):241-64, 1991.
 16. Borella, P. et al, Emotional stability, anxiety, and natural killer activity under examination. Psychoneuroendocrinology, 24(6):13-27, 1979
 17. Bergler, R. Psychogenic stimulation of immune system by nutrition. Zentrabl Hyg Unweltmed, 191(2-3):241-64, 1991.